joi, 12 aprilie 2012

Este posibil să înveţi limba o dată pentru totdeauna?


Nu. Când încetezi să mai utilizezi limba, începi să uiţi. Studierea limbii e prea puţin, trebuie totuşi s-o menţinem întotdeauna la nivelul dorit. În acest sens, competenţe lingvistice sunt că barcă cu gaură. Trebue să scoţi pemanent apă din ea, că să rămâi la suprafaţă. Cu cât mai repede scoţi apă din barcă – cu atât barcă se innalta mai mult asupra apei. Dacă inceteazi să scoţi apă, barcă se scufundă, şi înoţi la suprafaţă, până când vei începe să atragi din nou. Acest lucru nu se întâmplă instantaneu. Modificări în nivelul de cunoaştere devine vizibil după o luna sau chiar ani de zile, în funcţie de cât de mult va modificaţi intensitatea de utilizare a limbii. 

"Să scoţi apă din barcă" toată viaţă - nu e simplu, astfel încât trebuie să va asiguraţi că "scoaterea" este interesantă. Pentru a face acest lucru aveţi nevoie de acces la materiale care va sunt interesează. Acestea pot fi: literatură artistică sau de specialitate, publicaţiile periodice interesante, filme, comunicare live cu oameni interesanţi pentru ţine, etc. 
Cum cel mai bine să înveţi? 

Mi-ar împărţi procesul de învăţare în două etape: 

1. Baza 
2. Studiu prin aplicare. 

La etapă de stabilire a bazei veţi avea nevoie de sume relativ mici de materiale care trebuie prelucrate atent. Va fi nevoie de mult timp. Creierul vostru va absorbi sunete noi sunete, o melodicitate şi dinamică nouă şi pentru organele de vorbire se vor obişnui cu pronunţarea nouă, în timp ce subconştientul va însuşi noi modele de exprimare. Iar limba străină va deveni mai clară. 

Sfârşitul primei etape poate fi considerat momentul în care va simţiţi gata să asimilaţi independent fluxul de informaţie în limba dată şi când va puteţi corectă intuitiv pronunţarea cuvintelor necunoscute pentru voi, şi veţi avea, de asemenea, un vocabular suficient pentru a ghici sensul cuvintelor necunoscute în contextul informaţiei primite. 

În a două etapă trebuie doar să practicaţi regulat limba. La început va fi destul de greu să va folosiţi de nouă limba, deoarece veţi întâlni o mulţime de cuvinte şi fraze necunoscute, sensul cărora va trebui să le ghiciţi, dar pe măsură ce veţi utiliza limba, cuvintele şi expresiile necunoscute vor deveni mai puţine şi peste un anumit timp veţi ajunge (în dependenţă de intensitatea folosirii limbii) lanivelul de vorbire, scriere şi audiere liberă. 
Reţineţi că al doilea pas nu este să utilizaţi cursuri, ci materiale reale, neadaptate, scoase din mediul „viu” al limbii. Pur şi simplu vocabularul şi expresiile în cursurile de limba sunt limitate la modelele cel mai frecvent întâlnite în limba cotidiană. Că urmare, dacă încercaţi să utilizaţi în etapă a două materialul de la cursuri pentru a avea mai multă experienţă, într-adevăr veţi stă pe un loc şi " limba vie" şi neadaptată pentru ţine, va rămâne un "cactus înţepător."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu