joi, 12 aprilie 2012

Expresiile și clișeele

Când învăţăm gemana la liceu, am observat un fapt interesant. Înţeleg liber acele texte care au fost deja prelucrate. Deacea am considerat că limba nu ar trebui să prin calitate ci prin cantitatea, care, în conformitate cu filozofia materialismului dialectic, devine calitate:) am început să citesc bestselleruri mari şi ascultăm audiocarti împreună cu textul tradus, concentrându-mă exclusiv pe înţelegerea sensului, fără memorizare şi fără să analizez structura gramatucala a propoziţiei. Şi miracolul să întâmplat- cantitatea să transformat în calitate:)

Astăzi, eu sunt convins că secretul vorbirii libere este: să înţelegi cea , ce-ai întâlnit deja în contextul dat. Acestea pot fi, expresii sau cuvinte de la textul pe care deja la-aţi prelucrat, care mai târziu în alt text veţi înţelege cu puţin efort. Cu cât mai multe texte prelucrezi, cu atât mai multe fraze veţi înţelege. La un moment dat, numărul fraze cunoscute ajunge la o anumită dimensiune critică, şi atunci apare intuiţia lingvistică. Din acest moment puteţi presupune sensul cuvântului sau a frazei şi veţi putea construi fraze cu care nu v-aţi întâlnit niciodată. În acest sens, limba nu constă în cuvinte şi norme gramaticale, ci din fraze.
Expresiile sunt uniitati de un nivel mai mare decât cuvintele, aşa cum cuvintele sunt unităţi de un nivel mai mare decât litere. Aşa cum litirele nu a definesc sensul cuvântului, aşa adesea, cuvintele nu definesc sensul frazei. Prin urmare, este imposibil să să vorbeşti fluet o limba, pur şi simplu memorând o mulţime de cuvinte. De asemenea, e necesar să se cunoaşteţi o mulţime de fraze.

Expresii -sunt combinaţii de cuvinte, sunt un exemplu cum trebuie unite cuvintele în propoziţie, un fel de gardieni naturali a normelor de utilizare a limbii, ei stabilesc regulile gramaticale, nu invers. Gramatică - acesta este doar un mijloc artificial de control asupra corectitudinii unei fraze, nu un instrument de alcătuire, pentru că nu există nici o garanţie că ceea ce veţi construi va fi corect în ceea ce priveşte o practică obişnuită. Aşa cum e imposibil să faci o copie corectă a imaginii, doar din spusele unui om care a văzut-o, şi este imposibil de a construi fraze pe baza regulilor gramaticale, care sunt descrieri ale limbajului de la cuvintele unui om care ştie.

Limba - în cele din urmă sunt fraze şi expresii, care conţin toate celelalte componente: litere, cuvinte, şi normele de combinarea lor. Până când nu veţi stăpâni un număr suficient de fraze şi expresii, n-o să puteţi să vorbiţi fluent, pentru că cuvintele şi gramatică nu conţin toate elementele necesare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu