joi, 12 aprilie 2012

Cursuri introductive


Iată câteva cursuri introductive, pe care le consider cele mai eficiente.
Pimsleur este the best, după părere mea, şi mai ales că e uşor de găsit pe torente. Nu foarte fair play din partea mea sau spun să pirataţi, însă dacă nu era pirateria, românia erao ţară plină de zugravi şi zidari. Aşa cel puţin jumătate sunt programatori, web-developeri, web-designeri, softişti, şi datorită lor s-au cumpărat licenţe de mii sau zeci de mii de euro (windows, photoshop, 3dsmax, şamd).
Paul Pimsleur a fost un lingvist american, care şi-a dedicat întreagă viaţă predării limbilor străine. Fiind profesor, nu s-a mulţumit să aplice tehnicile cunoscute, ci a căutat ometodă şi mai bună. El a plecat de la mecanismele psihice ale individului, a studiat cum funcţionează memoria şi a reuşit să pună la punct metodă care îi poartă numele.

Această se bazează pe 2 elemente esenţiale: repetare graduală a cuvintelor, la intervale ce cresc în timp şi recapitularea pe tot parcursul lecţiilor a noţiunilor. Ascultătorul esteinvitat să răspundă la întrebări ce împletesc cuvintele noi cu altele, din lecţiile precedente. Apoi, i se da răspunsul corect, pentru verificare şi reamintire.

Lecţiile sale au fiecare câte 30 minute, acesta fiind intervalul optim în care mintea se poate concentra fără să obosească. Ele sunt lecţii audio, putând astfel să fie uşorascultate acasă, pe stradă sau în maşină.

Lecţiile nu sunt grele, urmează planul de învăţare ale aceloraşi cuvinte şi expresii, indiferent de limba. Pimsleur nu s-a limitat doar la limbile majore, ci a creat lecţii şipentru limbi mai mici, cum este română. Cursurile sale sunt de 10, 30, 90 şi 100 de lecţii şi sunt cele mai apreciate în lume pentru eficientă lor. Cum vi se pare să învăţaţi să vadescurcaţi într-o vizită în Polonia, vorbind limba nativă, după doar 10 lecţii Pimsleur?

Metodă să ar putea fi extinsă şi pentru alte materii. Profesorii ar deveni mai buni dacă ar caută în primul rând să fixeze noţiunile de baza şi să se concentreze pe memoria pe termen lung. Studiul şi metodele există. Trebuie doar aplicate.
BBC, unul din cele mai bune situri, pune la dispoziţie cursuri defranceza, italiană, spaniolă, germană, chineză – mandarină,portugheză, greacă. Au un sistem de învăţare a limbii şiprin e-mail, în 12 săptămâni
http://www.bbc.co.uk/languages/steps/
În continuare o să pun linkurile directe către paginile unde puteţi să ascultaţi conversaţii de zi cu zi, pentru că meniul principal mi s-a părut puţin greoi.
BBC franceză
BBC germană
BBC spaniolă
BBC italiană
La fiecare din linkurile de mai sus sunt conversaţii, dicţionar, vocabular, jocuri, gramatică, şi cam tot ce ai nevoie să te pună pe picioare cu limba respectivă
Un alt lucru despre care aş vrea să vorbesc puţin este e-learning-ul. Foarte slab dezvoltat în românia, momentan este reprezentat doar de proiecte ale companiilor mari, care-şitrainuiesc angajaţii la distanţă, şi de câteva cursuri pentru licee făcute de Softwin şi Siveco. Un lucru care nu e deloc prezent în românia este open e-learning-ul, adicăinformaţii puse pe internet, gratis.
Cum ar fi că profesorul de la facultate să nu mai zică ”cumpăraţi-mi cartea”, ci să zică, intraţi pe www, şi găsiţi acolo cursul, gratis, disponibil 24/24, înveţi când ai timp. Dinpunctul asta de vedere suntem încă o ţară bananieră. Din fericire, în afară lucrurile stau mai bine.
Openlearn este o asemenea facultate virtuală, în care puteţi să învăţaţi de la artă şi pictură până la matematică şi statistică. O să mă opresc la partea de limbi străine. Cursurilesunt pentru un nivel mediu avansat (de exemplu au curs de business english – prezentarea deciziei / luarea deciziilor). Va faceţi un cont şi va înscrieţi la cursul care vainteresează, după care aveţi acces la structura cursului (programa pe româneşte). One more time, cursurile sunt ideale pentru a va pune la punct engleză. Are şi ceva pentrufranceză, spaniolă şi germană, însă nu sunt business
Al treilea site care pune la dispoziţie “casete” în format mp3 este fsi-language-courses
(http://fsi-language-courses.org/Content.php)Cu un click sau două aveţi acces la lista de mp3-uri, deşi nu toate au o calitate foarte audio foarte bună
Lista ar putea continuă, însă o să mă opresc aici. Şi la final, pentru cei care ştiu sau au ştiut, însă au ruginit puţin, şi vor să-şi împrospăteze memoria, existăhttp://www.beelinetv.com/. Simplu şi eficient, o lista de canale de televiziune online din peste 20 de ţări. Prezentatorii de ştiri au cea mai bună dicţie. Ştiind de situl asta,puteţi să va dezabonaţi liniştiţi de la televiziunea prin cablu, că n-o să mai aveţi nevoie de ştirile de la ora 5.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu