joi, 12 aprilie 2012

Alegerea cursului introductiv


Acest articol este destinat celor care abia încep studierea unei limbi. Cum să alegi primul curs? Cum ce să începi? 
Din păcate prima mea încercare de a găsi un curs pentru începători (în cazul meu, la limba germană) era dezastroasă. Prima carte pe care am procurat-o era de felul manualelor şcolare de limba germană: multă gramatică, exerciţii şi texte fără sens şi nici un fel de suport audio. Desigur, că peste câteva zile de studiere după acest manual, orice motivare de a mai studia încă o limba străină pe lângă engleză a dat faliment. Abia peste 3 ani am înţeles că principala greşeală era alegerea greşită a cursului introductiv. Din păcate am cumpărat o mulţime decursri, după metodologii şi stiluri diferite, cheltuind o groază de bani şi timp. Chiar şi astăzi trecând prin librării şi citind acele manuale de felul „Germană rapidă” şi altele, dispoziţia mi se strică instantaneu, deoarece arx. 80% din ele sunt bazate parţial sau în intregimepe metodă graatico-traductibilă. 
Pentru că să nu repetaţi greaseala mea voi relata câteva criterii după care trebuie să va alegeţi cursul introductiv sau să urmaţi cursurile pe care vi le voi propune. Primul şi cel mai important criteriu după care ve-ţi alege cursul introductiv este suportul audio, anume el trebuie să comstituie marea parte a cursului. Cred că dacă aţi căutat cursuri în librării, aţi observat că unele totuşi au un suport audio dar adesea durata lui nu depăşeşte 2 ore. În el intră câteva dialoguri şi exerciţii, majoritatea din care sunt lipsite de sens. În realitate un curs bun are un suport audio cu o durata de 30 de ore. Dacă durata lui nu depăşeşte 10 ore, nu alegeţi acest curs, va fi doar o pierdere de timp şi bani. 
Al 2-lea criteriu. O altă problema este faptul că majoritatea cursurilor fac accent pe citire şi scris. Asta se întâmplă din cauza că un asemenea curs e mai uşor să scrii şi deacea autorii nu se obosesc să facă exerciţii auditive bune. 
Suportul audio poate fi diferit. Dacă în el intră doar câteva dialoguri pe care trebuie doar să le audiaţi, nu va conduceţi după acest curs. Este calitativ acel curs care va pune să vorbiţi, să imitaţi vorbirea celor pentru care această limba este natală. Audierea este la fel forţe importantă, dar ea nu va va învaţă să vorbiţi. Nu poţi juca bine fotbal, doar dacă stai pe tribune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu