joi, 12 aprilie 2012

Inregistrari audio cu traduceri


Dupa ce ati studiat cursul introductiv, va trebui sa gasiti inregistrari audio si traducerea scrisa. Deasemenea veti avea nevoie de dictionar. Aceste texte va trebui mai iintai sa le „concepeti”, dupa acea sa la analizati, iar apoi sa va invatati sa  pronuntati.  Prin concepere am in vedere intelegerea sensului fiecarui cuvant din propozitie si a propozitiei in general. In plus, „conceperea” va ajuta esential la memorizarea frazei, micsorand timpul necesar pentru aceasta.
      Prin „concepere” se presupune repetarea periodica a frazei cu o intelegere perfecta a tuturor cuvintelor, sensului lor si a propozitiei in intregime, pana cand sensul propozitiei nu va reaparea in minte singur, fara a depune eforturi. In plus, intelegerea frazei se va schimba in comparatie cu acel moment cand ati auzit-o prima data si ea va reaparea ca o propozitie cunoscuta. Aici putem face o comparatie cu „ocuparea” unui nou teritoriu. Cand veniti intr-un loc necuoscut, va simtiti ciudat. Cea ce va inconjoara e nou si voi nu stiti ce se va intampla mai departe. Dupa cateva vizite in acest loc, va simtiti mai comod si locul va pare cunoscut, deoarece stiti ce se va intampla mai departe. Acelasi lucru se intamla si in limba. Studierea unei limbi la fel prezinta un fel de ocupare a teritoriului ei.

Pronuntarea. Dava credeti ca pronuntarea e cea mai usoara parte a limbii, sunt nevoit sa va dezamagesc , deoarece este la fel de greu ca si sa dansezi un dans absolut nou si necunoscut. Nu e nimic strasnic daca la inceput nu veti pronunta cuvintele corect. E cu mult mai rau cand invatati sa pronuntati gresit, incercand  sa adaugati sau sa modificati pronuntatrea. Deacea nu trebuie sa exersati pronuntarea textului, inainte ca sa-l intelegeti. Asteptati momentul cand glasul dictoului nu va reaparea in minte.
Acum mai concret. Deci, prima etapa este „intelegerea” textului. Luam primul text, prima propozitie. O ascultam, citim traducerea propozitie si a fiecarui cuvant in parte. Cand ati inteles sensul propozitiei si a fiecarui cuvant, ascultati propozitia inca odata. Straduiti-va sa auziti toate cuvintele si sa intelegeti sensul. La inceput nu ve-ti reusi sa distingeti fiecare cuvant si sa intelegeti sensul din cele auzite. Deacea reamintiti-va tot cea ce ati auzit inca odata, straduiti-va sa distineti cuvintele, sensul lor si al propozitei in intregime. Apoi ascultati fraza inca odata si straduitiva sa memorizati toate sensurile. Daca ati reusit, treceti la fraza urmatoare. Peste 10-20 de propozitii(fraze) repetati inca odata procesul. Acesta va fi lucrul pentru memorizarea materialului. Apoi faceti pauza de 10 minute si treceti la urmatorele 20 de fraze.  Dca simtiti ca ati obosit, faceti o pauza mai mare sau lasati lectia pe data viitoare. Peste 4-5 lectii repetati tot materialul, fara sa va opriti la fiecare fraza.
    Daca inteleeti sensul frazei direct din audiere, atunci sunteti gata de pronuntarea ei. Nu va faceti griji daca la inceput nu se va primi bine. Continuati sa repetati in glas propozitia si straduiti-va sa reproduceti glasul dictorului. Daca nu vi se primeste sa pronuntati propozitia in intregime, pronuntati ficare cuvant in parte si apoi incercati din nou. Atrageti atentia la faptul ca pronuntarea fiecarui cuvant in parte si a propozitiei in intregime nu e una si aceiasi, deoarevce cand spuneti toata fraza cuvintele se aduna in grupe si unele sunete, iar cateodata si unele cuvinte pot disparea. Plusul pronuntarii intregite are dinamica sa proprie si voi va adaptati la ea. Daca ati reusit sa repetati fraza aproximativ, treceti la alta, fara sa sovaiti deoarece ve-ti avea posibilitatea sa o mai prelucrati, dar deja cu un bagaj mai mare de fraze. Formarea baei lingvistice poate fi considerata terminata, daca luati o carte in limba studiata si o puteti citi cu anumite particularitati:
- stiti cum sa pronuntati cuvintele noi, de aici rezulta ca deja aveti o intuitie lingvistica in pronuntare.
- intelegeti din context sensul cuvintelor pe care nu le-ati intalnit mai inainte sau nu le-ati memorizat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu