joi, 12 aprilie 2012

Dezvoaltarea aptitudinilor de vorbire.



Exista o parere, ca dezvoltarea aptitudinilor de vorbire e posibila, doar cu ajutorul unui vorbitor nativ sau a unui partener care cunoaste aceasta limba. Practica ne arata, ca nu e asa. La etapa incepatoare a dezvoltarii aptitudinilor de vorbire, un partener doar va va incurca, iar voi pe el. Veti avea nevoie de el mai tarziu, la etapa de aplicare si avansare a cunostintelor voastre.
     
Pentru dezvoltarea aptitudinilor de vorbire este deajuns sa repetati in glas vocea dictorului din inregistrari audio. Puteti incepe repetarea in glas atunci, cand veti putea intelege sensul fiecarui cuvant din propozitie, in caz contrar e mare probabilitatea, ca veti invata sa vorbiti cu greseli. Pentru a fi sigur de faptul ca intelegeti ceea ce veti pronunta, incercati sa treceti prin minte, cu glasul dictorului, ultima propozitie si comparati cu originalul. Nu pronuntati fraza pana cand cea ce ati trecut prin minte nu coincide cu originalul.
     
Pronuntati tare, clar, straduiti-va sa copiati cat mai exact vocea dictorului cu a voastra, repetand toate nuantele pronuntarii impreunate a cuvintelor si a intonatiei. Aptitudinile de vorbire in mare parte sunt memoria motorica a organelor voastre de vorbire. Memoria motrica se formeaza exclusiv prin repetarea anumitor actiuni. Deaceea o mare importanta pentru vorbire o constituie repetarea sistematica in glas a unor si aceleasi fraze, cel mai bine in contexte adecvate.
Astfel, pentru dezvoltarea vorbirii veti avea nevoie de inregistrari audio, si anume inregistrari a vorbirei vii (cel mai des folosite, nu vorbirea literara). Astfel de exemple a vorbirei vii pot fi dialogurile din filme. Fara inregstrari audio nu veti forma o pronuntare corecta si vorbirea voastra va fi comica.      
Cand veti pronunta pentru prima data o fraza intr-o limba noua, veti intamina mari greutati. Nu disperati. Prin aceasta trec toti, inclusiv vorbitorii nativ in copilarie, dar fiindca voi nu mai sunteti copii, veti reusi cu mult mai repede. O metoda foarte bune de trecere peste greutatile pronuntarii consta in aceea, ca sa nu incepeti pronuntarea unei fraze in intregime, ci de la un element mai mic, pe care il puteti pronunta mai usor, apoi adaugati la acest element restul frazei si pronuntati-o in intregime. 
Pentru dezvoltarea unei vorbiri bune, va trebui sa repetati in glas un numar mare de texte. In plus, paralel cu vorbirea, veti dezvolta aptitudinea intelegerii auditive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu